1. MUZ
Buzdolabı muzun olgunlaşma süresini geciktirdiğinden içeriğindeki besin maddelerinin değerlerinin düşmesine neden oluyor. Bu yüzden muzu buzdolabında değil serin ve kuru bir yerde saklamak daha doğru. Eğer muzun fazla olgunlaşmasını istemiyorsanız onları birbirinden ayırmanız yeterli.
2. DOMATES
Buzdolabında saklanan domates tadını kaybeder. Buzdolabındaki soğuk hava domatesin olgunlaşmasını durdurur. Zamanda dokusu bozulmaya başlayan domatesi sepette serin ve kuru yerde saklamak önemlidir. Domatesi buzdolabına koymak bütün dokusunu ve tadını alıp götürüyor. Aynı zamanda olgunlaşmasını da engelliyor. Fazlaca alıp dolapta saklamak yerine az alıp dışarıda tutmak en güzeli.
3. SOĞAN
Soğanı buzdolabında saklarsanız yumuşak ve küflü hale gelir. Kuru ve serin bir yerde saklanması gereken soğanı ancak kestikten sonra cam bir kabın içinde buzdolabında saklamak gerekiyor.
4. SARIMSAK
Buzdolabında saklanan sarımsak çabuk küflenir. Buzdolabındaki soğukluk ayrıca sarımsağın yapısının bozulmasına neden olacağından en uygun koşul serin ve kuru bir ortam. Sarımsağı dolaba koyduğunda filizlenmeye başlar. Filizlenen sarımsak da yemeklerdeki aromasını yitirir. Ayrıca dolapta duran sarımsağın görüntüsü pek değişmediği için kullanana kadar bozulup bozulmadığı da anlaşılmaz.
5. EKMEK
Ekmeği dolaptan daha hızlı kurutan bir şey yok! Soğuk hava ekmeğin katılaşmasına yol açar. Eğer yeni aldığınız ekmeğin tazeliğini uzun süre korumasını istiyorsanız nemini yitirmeden hemen buzluğa atmalısınız. Buzdolabının ekmeğin küflenmesini geciktirdiği inancı yanlış. Buzdolabındaki ekmeğin küflenmesi hızlanır ve ekmek çok çabuk bozulur.
6. PATLICAN
Patlıcan soğuğa karşı oldukça hassastır. Buzdolabında saklanan patlıcan yumuşar, bu yüzden onları oda sıcaklığında tutmak daha doğrudur. Patlıcan ısıya duyarlı olduğundan buzdolabına koymak zarar görmesine neden olabiliyor. Patlıcanı gün ışığından uzakta ve oda sıcaklığında saklamak gerekiyor. Bu sayede çok daha uzun süre dayanabiliyor. Patlıcanın içinin kısa sürede kahverengiye dönmesindeki etkenlerden biri de buzdolabında saklamak. Patlıcan, gaz üreten bir sebze olduğu için yanında başka bir sebze-meyve bulundurmamak gerekiyor.
7. ÇİKOLATA
Birçok kişi çikolatayı buzdolabında saklıyor ancak dolap soğukluğu çikolatanın dokusunu bozabiliyor. Oda sıcaklığında tutulan çikolata, aromasını ve tadını daha iyi hissettiriyor. Eğer ortam sıcaklığı erimeye yol açmıyorsa çikolataları dışarıda saklamak en iyisi.
8. FISTIK EZMESİ
Dolaba koyulan fıstık ezmesi hem katılaşıyor hem de lezzetini kaybediyor. Fıstık ezmelerinde yeterince koruyucu madde bulunduğu için dolaba koymaya gerek yok.
9. SALATALIK
Dolaptan çıkardığınız salatalıkların pörsüdüğünü görmüşsünüzdür. Bunun sebebi tamamıyla çok soğuk hava. Oda sıcaklığını seven bir bitki olan salatalığı, serin ve kuru bir yerde saklamak yeterli.
10. REÇEL
Ev yapımı reçeller kıvamlarını ve tatlarını dışarıda uzun süre koruyabilirler. Marketten alınan reçeller de her koşulda tazeliklerini korurlar.
11. KETÇAP-HARDAL-ACI SOS
Ketçap ve hardalın içinde koruyucu görevi gören asitler yer alıyor. Bu sebeple buzdolabında saklanmaları şart değil. Özellikle hardalın dayanma gücü yüksek. Dijon, sarı veya taneli hardalı 2 ay kadar normal dolapta saklayabilirsiniz. Ketçabın raf ömrü 1 ay olsa da daha uzun dayandığını düşünen çok insan var. Kullanma sıklığına bağlı olarak dolapta mı dışarıda mı saklayacağınıza karar verebilirsiniz.
12. PATATES
Serin ve kuru bir yerde saklanması gereken patatesi buzdolabına koyarsanız tadının değiştiğini ve hemen yumuşadığını görürsünüz. Ayrıca soğuk ortamda patatesin içindeki nişasta şekere dönüşeceğinden patatesin buzdolabından uzak tutulması gerekir.
13. BAL
Buzdolabında saklanan bal kristalize hale gelir. Bu nedenle balı asla buzdolabına koymamanız gerekir.Balı özellikle oda sıcaklığında ve ağzı sıkı bir şekilde kapatılarak muhafaza etmek daha doğru.
14. KAHVE
Kahve için en uygun saklama koşulu kuru ve ağzı sıkıca kapalı şekilde muhafaza etmek. Buzdolabına giren kahve kokusunu ve tadını kaybediyor.
15. ANANAS
Ananasın buzdolabında saklanması olgunlaşmasını geciktirir. Bu da ananasın içindeki yararlı enzimleri ve besin değerini kaybetmesine neden olur. Ananasın kuru ve serin bir ortamda saklanması gerekir.
16. SIVI YAĞ
Buzdolabına asla koyulmaması gereken ürünlerden biri de sıvı yağlardır. Buzdolabına koyulan sıvı yağ kalınlaşır ve içeriğindeki besin değerini yavaş yavaş kaybeder.
17. KAVUN
Yaz aylarında serinlemek için yenen kavunu kesmeden önce buzdolabına koyarsanız kavun antioksidan değerini kaybedecektir. Bu nedenle kavunun kesildikten sonra ağzı kapalı bir kapta buzdolabında saklanması gerekir.
18. FESLEĞEN
Taze fesleğeni saklama koşulları kahve ile aynı olmalıdır. Çünkü buzdolabındaki fesleğen kokusunu kaybederken besin değeri de azalacaktır. Fesleğeni en doğru saklama koşulu bir bardak taze suda bekletmek.
19. BALKABAĞI
Havalandırılması gereken balkabağı kuru ve serin yerde saklanmalıdır. Buzdolabındaki balkabağı besin değerini kaybediyor
20. PİL
Pilleri buzdolabında saklamak pillerin performansını olumsuz etkiler. Bu nedenle piller serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.