Brüt maaş alanların gelir vergisi oranı artışı ile maaşları düşüyor!

- Yazdir
- Arttir - Azalt
- Yorum 0
Milyonlarca çalışan vatandaşın yeni ilk maaşı ocak sonunda hesabına yattı. Şubat ayının maaşları da üç-beş gün içinde çalışanların hesaplarına yatırılacaktır. Ücretin her ay aynı net üstünden hesaplandığı işletmelerde, aylar ilerledikçe çalışanların net maaşlarında değişen bir şey olmayacaktır.
Ocak ayındaki net maaşları ne kadar ise; şubatta da sonraki aylarda da aynı net maaşı banka hesaplarında görebileceklerdir. Bir de ücreti brütten hesaplanan çalışanlar var.
Net ücretler azalma gösterir
Brüt ücretler aydan aya değişmese de, net ücretler senenin ilk ayına göre sonraki aylarda azalma gösterir. Nedeni; sene içinde gelir vergisi oranının artması. Brüt ücret sene içinde hep aynı kalmış olsa da, brüt ücret üstünden kesilen gelir vergisindeki artış, net maaşta azalmaya neden olur.
Hürriyet’ten Ahmet Karabıyık’ın haberine göre brüt ücretten; gelir vergisi, damga vergisi ve sigorta primleri kesilir. Brüt ücret aynı kaldığı sürece damga vergisi ve sigorta prim kesintilerinin tutarı değişmese de, ‘gelir vergisi’ aydan aya değişim (artış) gösterebilir.
Brüt ücret gelirinin sene içi toplamı; belirli seviyeleri aştığında yüzde 15’lik vergi oranı (önce) yüzde 20’ye yükselir. İlk vergi oran artışı; 24 bin liralık vergi matrahı aşıldığında meydana gelir. 2021’de bir çalışanın vergi matrahı; hangi ayda 24 bin lirayı aşarsa, o ay yüzde 15’den, yüzde 20’lik vergi dilimine geçiş yapmış olur.
Yüzde 20 oranındaki verginin, yüzde 27’ye yükselmesi için sene içi toplam gelirin (kümülatif matrahın) 53 bin liraya çıkması gerekiyor. Yüzde 35’lik oran için 190 bin lirayı ve son olarak yüzde 40’a çıkması için sene içi toplam ücret gelirinin (kümülatif matrahın) 650 bin lirayı aşması gerekiyor.
Örnek maaş ödeme tablosu
Tablodan görülebilir. Örneğin brüt ücreti 7 bin lira olan bir çalışan ilk olarak mayıs ayında net maaşında azalma yaşayacak. Mayıs ayına kadar hep yüzde 15 oranında vergi hesaplanan çalışan için, mayıs ayıyla birlikte yüzde 20’lik vergi hesaplaması yapılacak.
7 bin lira brüt ücreti olan bir çalışanın; ocak net maaşı 5 bin 272 lira iken, mayıs ayında 4 bin 985 liraya düşecek. Haziran, eylül ve ekim aylarında da dilim artışından kaynaklı olarak net maaşında düşüşler yaşanacak. Aralık ayına gelindiğinde; yılbaşına göre net maaş 714 lira azalarak 4 bin 558 lira olarak banka hesabına yatırılacaktır. Öbür brüt maaş örnekleri için de net maaşların hangi ayda ne kadar azalacağı tablodan görülebilir.
Çalışanlar için en verimli ay Şubat
Şubat ayı, bu yıl, hafta başında (1 Şubat Pazartesi) başladı, hafta sonunda (28 Şubat Pazar) bitiyor. Eksiksiz, fazlasız, tamı tamına 4 hafta, 28 gün. Ayın sekiz günü hafta sonuna denk geldiğinden, özellikle ‘hafta içi çalışanlar’ bu ay fiilen 20 gün çalışmış olacaklar.
Fakat ücretleri ise 30 gün üstünden hesaplanacak. Şubat ayı içinde işe girenler, işten ayrılanlar ve saat üstünden çalışma süresi hesaplanan çalışanlar için bordrodaki çalışma süresi özel olarak hesaplanacak, bilfiil çalıştıkları süre dikkate alınarak ücret hesaplaması yapılacaktır.