İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İdlib’de yapılan evlerin bu yılsonuna kadar tamamlanacağını söyleyerek, “Suriye’de toplamda 240 bin evi yapıp tamamlayacağız. Dönmeyi kabul ettikleri anda o evlerde yaşayacaklar. Belli bir müddet yaşadıktan sonra o evler kendi evleri olacak. Biz İngiltere, Amerika, Hollanda değiliz. Biz 1960’a kadar insanları kategorize eden ve öldürmeyi kendine hak gören Belçika da değiliz. Gittiğimiz yeri sömürmek için değil ecdat yadigarını bırakmak için gideriz. Kimse endişe etmesin” şeklinde konuştu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İzmir Emniyet Müdürlüğüne tahsis edilen 222 yeni aracın teslim törenine katıldı. Konak Meydanı’nda gerçekleştirilen törene, kampanyaya katkı veren iş insanları da katılım gösterdi. Geçtiğimiz Kasım ayında İzmir Güvenlik toplantısında Emniyet Müdürlüğü için araç alım kampanyası başlatma kararı aldıklarını ifade eden Bakan Soylu, “Ne kadar bağış toplanıp araç alınırsa bir o kadarını da biz o ile gönderiyoruz. Bağışçılar tarafından alınan 222 aracın İzmir’e teslim törenindeyiz. Yakın zamanda da 222 aracı da biz göndereceğiz Ankara’dan. Veren al alan elden üstündür. ‘Ağalık vermekle olur’ diyerek bir laf var. Taşın altına ne kadar elimizi koyarsak, o kadar bereket ve rahmet olur. İzmirli iş insanlarına, hayırseverlere katkılarından ve İzmir depreminde yaptıkları evler ve okullar için tekrar teşekkür ederim” şeklinde konuştu. Bu kampanyaya geçtiğimiz Kasım ayında başladıklarını ifade eden Soylu, “Ortalama 7 ayda 47 milyon 243 bin TL toplandı. 200 araç bugün teslim ediliyor, 22 aracın da siparişleri verildi. Son 2 senedir yaşadığımız afetlerden sonra kampanyalar başlattık. Hiçbiri yanıtsız kalmadı. Bu kampanyalar hem maddi hem de moral desteğidir” diyerek konuştu.
“Suriye’de toplamda 240 bin evi yapıp tamamlayacağız”
Ülke genelinde yaşanan afetlerdeki zararları el birliği ile karşıladıklarını anlatan Soylu, “İdlib’de evler bu sene sonu tamamlanacak. Suriye’de toplamda 240 bin evi yapıp tamamlayacağız. Dönmeyi kabul ettikleri anda o evlerde yaşayacaklar. Belli bir müddet yaşadıktan sonra o evler kendi evleri olacak. Sanayi siteleri de yapıyoruz oralara. Biz İngiltere, Amerika, Hollanda değiliz. Biz 1960’a kadar insanları kategorize eden ve öldürmeyi kendine hak gören Belçika da değiliz. Gittiğimiz yeri sömürmek için değil ecdat yadigarını bırakmak için gideriz. Kimse endişe etmesin. İspanya’da dünkü tabloyu gördük. Üst üste dizilmişler adeta ölenler insan değil gibi. Kaçak göçmenler konusunda bütün alarmlarımız çalışıyor. Suriyeli göçmenlerle, kaçak göçmenleri karıştırmak yanlıştır. Kaçak göçmenleri yakalayıp insani olarak memleketlerine gönderiyoruz. 126 bin kaçak göçmen gönderdik yılbaşından beri. İngiltere, Ruanda’ya 1 adet bile göçmen gönderemedi. Bunların her biri bir operasyon, kolay işler değil” şeklinde konuştu.
“Bir taraftan yangınla uğraştık bir taraftan yalanla”
Marmaris’te yaşanan orman yangınında da sahada olduklarının altını çizen Soylu, “Geçen sene yaşadığımız yangınlar, Türkiye’nin en büyük yangınlarıydı. Zamanında müdahale edilmemiş olsa gene aynı sıkıntıyı yaşayabilirdik. 61 hava aracı müdahale etti. Karadan da, bir kaplumbağanın canını kurtarma maksadıyla kuvvetli bir müdahale yapıldı. Sabaha kadar kimse uyumadı. Rüzgara, sıcağa karşı mücadele ettik. Kahramanca mücadeleyle 72 saatte söndürüldü. Riskli bir yangındı. Bir taraftan yangınla uğraştık bir taraftan yalanla. Bu Şekilde vaziyetlerde, siyaseten de olsa ‘yardıma ihtiyaç var mı’ denilir. Herkes her şey hakkında fikir ortaya koymaya çalışıyor. Ülkemize yönelik toplu düşmanlıklarla alakalı tek saf olmamız gerekiyor. Oradan siyaset üretmeye çalışırsan bu siyaset olmaktan çıkar” diyerek konuştu.
“İzmir’de suç oranı azaldı”
İzmir’le alakalı bir takım kararlar aldıklarının da altını çizen Soylu, “Yeni polis merkezleri yapacağız. Yeni ilçe emniyet müdürlüğü binaları yapılıyor. İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne de Alsancak’ta yeni bir yerleşke yapılıyor. Bazı polis merkezlerimiz de restore ediliyor. İnşallah önümüzde sene tamamı bitmiş olacak. İzmir’de 2016’da 9 bin 900 polis vardı. Şimdi 13 bin 550 polis var bekçilerle beraber. İzmir’de tarihin en büyük emniyet kuvveti var. Bu konuda mühim bir süreci ortaya koyduk. Özellikle İzmir’de evden hırsızlık günde 21’den 7’ye düştü. Bunu daha fazla düşürmeliyiz. Hırsızlıkta İzmir’de yüzde 30 azalış var. Kapkaçta yüzde 52.7’lik azalış var. Bugün İzmir polisi, başarılı bir operasyon gerçekleştirdi. 280 bin sentetik hap Mersin’den İzmir’e gelirken yakalandı. Uyuşturucuyla Mücadele Günü olması sebebiyle tebrik ve teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“Neymiş sınıra gidip mayın döşeyecekmiş”
Ara Sıra sıkıntılı işlerle de uğraştıklarını söyleyen Soylu, “Milletvekili demeye ağzım varmıyor. Uluslararası istihbarat örgütlerinin maşası olmuş birisi, ‘Elime mayın alıp Hatay sınırına gideceğim’ diyor. Aklını kaybetmiş desem değil, meczup desem değil. Kimsenin aklına gelemeyecek işle Türkiye’de gündem olmak istiyorsan başka taktiklerle gündeme gel. Irkçılık ortaya koyarak eline ne geçecek. Neymiş sınıra gidip mayın döşeyecekmiş. Biz sana müsaade eder miyiz? Akıllara zarar bir şey. Bu anlayışla bu düşünceyle yaklaşmanın akıl ağlığı meselesi olduğunu söylüyorum. Bu benim değil tıbbın alanı. Onlar lüzumlu çareyi ortaya koyacaklardır” diyerek konuştu.
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmirlilerin rahatı ve huzuru için bu araçların tedarik edilmesinin mühim olduğunu ifade ederken, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ise Emniyet Teşkilatı’nın tarihinin en kuvvetli dönemi yaşadığını belirtti.
İzmir’in suç oranı çok düşük bir olduğunu belirten İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener de bu sebeple İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e ve İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne’ye teşekkür etti.
12 yeni nesil olay yeri inceleme aracı
Çalışmalarına ara vermeden devam edeceklerini ifade eden İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, envantere katılan araçların içinde 12 tane yeni nesil olay yeri inceleme aracının da olduğunu ifade etti.
Konuşmaların arından Bakan Soylu ve bağışçılar, sembolik anahtar teslim törenini gerçekleştirdi.
Soylu, törenin sonrasında İzmir Valiliğine geçerek Şeref Defterini imzaladı.