Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Koca, “Önümüzdeki aylarda maske geri mi dönecek” sorusu yöneltilmesi üstüne, hastalığın artık grip gibi seyrettiğini ancak ileri yaştakiler ve kronik rahatsızlığı olanlarda Covid-19’un risk yaratmaya gene devam ettiğini ifade etti. Risk grubunda olanların kişisel önlemlere dikkat etmelerinin önem arz ettiğine vurgu yapan Bakan Koca, “grip öneminde” olan hastalığın toplumsal manada endişe nedeni olmaktan çıktığını kaydetti. Bakan Koca öte yandan, “Vaka sayılarında son iki haftada üç kattan fazla artış olsa da, bunun tam tersine, hastane yükündeki azalış gene sürmektedir. Kötü günler geride kaldı. Benzerlerini gelecekte aramak yanlıştır. Herkes müsterih olsun” ifadelerini kullandı.
“Hekim ve hasta açısından adil bir düzenleme yapıldı”
Geçen hafta hekimlerle yaptığı toplantıdaki açıklamalarına yönelik olarak yöneltilen, “Hekimlik mesleğinin icrası dünyada hangi bakımdan zorlaşıyor” sorusuna da cevap veren Sağlık Bakanı Koca şunları kaydetti:
“Bütün dünyada tıp, Malpraktis davaları nedeniyle sigorta firmaları ve avukatlar arasında sıkışmış vaziyette. Bu sebeple bütün dünyada, giderek hekimler mesleğini yapamaz hale gelmekte. ABD dâhil, konuya duyarlı ülkelerin hiçbiri bu problemi çözemediler. Oralarda sigorta firmalarına prim ödenmesi üstünden bir taktik geliştirildi. Biz ise Türkiye olarak, dünyanın yapamadığını yaptık. Yeni çıkarılan Malpraktis kanunu son derece mühim. Malpraktis davasından doğan tazminatı devlet üstleniyor. Ne hastamız ne hekim mağdur oluyor. Kasıt olmadığı müddetçe tazminatın hekime rücu edilmediği bir düzenlemeyle problemi bitirdik. Bu problem yüzünden, Türk hekimlerinin uygulamadaki başarılarının da tehlikeye girmeye başlayacağı bir dönem gelmekteydi. Eğer bu kanun çıkmamış olsaydı süreçte bizi bekleyen netice buydu. Hekim ve hasta açısından adil bir düzenleme yapıldı.”