Askerlik borçlanması erkek sigortalılar için emekliliği etkileyen durumların başında geliyor. Emekli olmak için sigorta süresi ve yaş şartını sağlayan, ancak günü yetmeyen bir sigortalı askerlik borçlanması ile emekli olmaya hak kazanabiliyor. Gözler EYT düzenlemesine çevrilirken prim eksiği olan ama yaş şartını taşıyan pek çok kişi de borçlanma ile EYT’den yararlanıp yararlanmayacağını merak ediyor. Peki, Askerlik borçlanması avantaj sağlar mı? Borçlanma emekliliği nasıl etkiler? Askerlik borçlanması nedir? Askerlik borçlanması nasıl yapılır? Askerlik borçlanması ne kadar? İşte detaylar…
ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR VE NASIL YAPILIR?
Erkek sigortalıların askerlik görevlerini yapmak için çalışma hayatlarından ayrılmaları veya ara vermeleri bu dönemde sigortalılık durumlarının devam etmemesine neden olmaktadır. Bu durum emeklilik yaşını etkilemektedir.
Askere giden erkeklerin, askerlikte geçirmiş oldukları sürenin ya tamamının ya da belli bir kısmının emeklilikte geçerli olmak üzere yaşlılık malullük ve ölüm primi yatırılmasına askerlik borçlanması denir. Askerlik borçlanması ile askerde geçirilen günler kişinin prim gün sayısına eklenmektedir. Askerde geçirilen sürenin tamamı veya bir kısmı için borçlanma yapılabilir.
Emeklilik yaşı 8 Eylül 1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayan erkekler için 60’a çıkartıldı. Daha önce çalışmaya başlayanlar için ise kademeli yaş uygulaması bulunuyor. Emeklilik yaşı ve prim günü koşulu sigorta başlangıç tarihine göre belirleniyor.
Askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapanların sigorta başlangıç tarihi, borçlanma yaptıkları gün kadar geriye çekilir. Askerlik süresinin tamamını borçlanmak gerekmiyor. Sadece ihtiyaç duyulan gün kadar borçlanma yapmak yeterlidir.
Aşağıdaki tablodan yararlanarak, emeklilik yaşını öne çekebilmek için sigorta başlangıç tarihine göre ne kadar borçlanma yapmak gerektiğini herkes kendisi hesaplayabilir.
Sizin durumunuzu örnek olarak ele alalım. 24 Şubat 2000 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladığınız için 60 yaş ve 7000 prim gününe tabi bulunuyorsunuz. Askerlik sürenizin 170 günü için borçlanma yaptığınızda sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999’a çekileceğinden 58 yaş ve 5975 güne tabi olursunuz. Buna ilaveten 280 gün daha borçlanma yaparsanız bu kez sigorta başlangıç tarihiniz 23 Kasım 1998 öncesine çekilir. Böylece 57 yaş ve 5900 prim günü ile emeklilik hakkı elde edersiniz. Buna göre, toplam 450 gün askerlik borçlanması yapmanız halinde 3 yıl daha erken emekli olabilirsiniz.
Sigortalı çalışmaya Eylül 1999 – Mart 2001 tarihleri arasında başlamış olup, askerliğini de sigortalı çalışma öncesi yapanlar askerlik borçlanması ile en büyük avantajı elde eden grubu oluşturuyor. Bu gruptakilerin emeklilik yaşı 2 -3 yıl öne çekilebiliyor.
ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?
Askerlik borçlanma başvurusu, e devletten veya borçlanma talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden indirilerek doldurulması ile Kurumun ilgili birimine gönderilerek elden verilmesi ya da postayla gönderilerek yapılır.
Başvuru Kuruma ulaştıktan sonra Kurum çalışanları tarafından prim borcu hesaplanıp posta yolu ile veya e-devlet üzerinden kişiye tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde borcun ödenmesi gerekmektedir. Bu süre içinde borç ödenmediği durumda başvuru geçersiz sayılacak ve borçlanma için tekrar başvurmak durumunda kalınacaktır.
ASKERLİK BORRÇLANMASI NE KADAR?
Askerlik borçlanması yapacak kişi borçlanacağı sürelere ilişkin prim tutarlarını kendisi belirler ve kendi cebinden öder. 2021’de askerlik borçlanması günlük en düşük 38,15 TL, en yüksek ise 286,20 TL olarak belirlenmişti. 2022 asgari ücretinin belirlenmesiyle askerlik borçlanması da en düşük 57.15 TL en yüksek 429 TL oldu.
ASKERLİK BORÇLANMASI NEREYE BAŞVURULUR?
Askerlik borçlanması, borçlanılabilecek sürelere ilişkin primlerin SGK’ya ödenmesi ile yapılır. Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalı, SGK’ya askerliğini yaptığını gösterir belgelerle birlikte başvurur ve yalnızca bu sürelerin primlerini ödeyerek borçlanma yapar.
ASKERLİK SÜRELERİ VE KAPSAMI NEDİR?
Er veya erbaş olarak silahaltında geçen süreleri,
Yedek subay okulunda geçen süreleri,
Türk Silahlı Kuvvetleri hesabına okuyanların, istekleri dışında, disiplinsizlik veya başka bir nedenle ayrılmaları halinde, harp okulu veya yüksekokulda geçen süreleri,
Kendi hesabına okuduktan sonra TSK veya Emniyet mensubu olanların, normal öğrenim süreleri askerlik borçlanması kapsamındadır.