Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde yer verilen ve sütunlu caddesi, höyüğü, antik limanı, su kemerleri, hamamı ve akropolleri ile dünya tarihi miraslarından birini yaratan Soli Pompeiopolis Antik Şehri’nin limanı olan Soli Pompeipolis Antik Limanındaki kazı çalışması son buldu. Tarihi 2. yüzyıla uzanan Soli Pompeiopolis Antik Limanında kazı 4 Ağustos’ta başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında başlayan kazılar, 20 gün sürdü. İlk defa düzenlenen kazılarda bu sene 70 metrelik bir alan temizlenirken,
Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, bu sene ilk defa başlatılan ve sona eren çalışmalara ilişkin İhlas Haber Ajansı muhabirine açıklama yaptı. Prof. Dr. Remzi Yağcı, 2022 senesi Soli Pompeipolis Kazı programı içerisinde yer verilen liman çalışmalarının 20 gün sürdüğünü belirtti. Bu süre 70 metrelik bir alanda çalıştıklarını ifade eden Yağcı, “Burada maksat limanın yapısal detaylarının ortaya çıkarılmasıydı.
Dolgu malzemesinin özel bir harçla yapılmış olması ve oradaki bloklar üstünde incelemelerimiz devam ediyor. Bu arada da bazı buluntular açığa çıktı ve bu çok mühim. Roma külçeleri çıktı. Bunlar büyük çivi biçiminde, ortasında bir bombe olan, küskü diyebiliriz. Bunlar ya bir takım demir aletlerinin yapımında yada bazı endüstriyel tasarım için kullanılıyorlar. Bu buluntu önemliydi. Çünkü Doğu Akdeniz’in en mühim, en büyük limanlarından biri olan Soli Pompeipolis Antik Limanı gerçekten anıtsal niteliklere sahip” diyerek konuştu.
“Liman ile sütunlu cadde birleşiyordu”
Kazılar sonunda limanda ne gibi faaliyetlerin de olduğunu açığa çıkacaklarını vurgulayan Yağcı, “Gelecek senelerde da bu çalışmalarımız sürecek. Limanın büyük bir kısmı kumlarla dolmuş vaziyette. Bu dolguyu kaldırmak da baya bir zaman alacak. Zaten uzun zamanlı bir proje. Fakat şurası bir gerçek ki liman ile sütunlu cadde birleşiyordu. Bununla alakalı elimizde arkeoloji veriler var. Zamanla işte bu kamulaştırma problemleri çözüldükten sonra limanda daha geniş çaplı bir çalışma, araştırma başlatabiliriz. Liman yüzyıllar geçince, bin 800 senedir doluyor demektir. Bu dolgu güneybatıdan esen rüzgarlar, zaman zaman da bu bölgede olan şiddetli depremler neticesi olması muhtemel tsunamiler sebebiyle dolmuş olabilir” dedi.
“Burası kültür turizmine çok katkısı olabilir”
Her ne sebeple dolmuş olursa olsun bu antik limanın tamamen ortaya çıkarılması gerektiğinin altını çizen Yağcı, “Burasının sütunlu caddeyle birleştirilmesi lazım. Bura Mersin ve Türkiye için kültür turizmine çok katkısı olabilir. Eğer aynı anda antik limanlarda çalışmalar başlatılırsa, buraya kültür turları düzenlenebilir, şehir içi turları düzenlenebilir. Kültür turizmine meraklı birçok kişi buraya karadan ve denizden ziyarete gelebilir. Bu yönden çok mühim. Burası Mersin’in kent olarak marka değerini çok artıracak bir adım olabilir” ifadelerini kullandı.