Alüminyum, Mimarların Cesur Tasarımlara Hayat Vermesini Sağlıyor
- Yazdir
- Arttir - Azalt
- Yorum 0
Alüminyum ürünler bina cepheleri için sağlamlığı ve dayanıklılığı nedeniyle günümüzde mimarlar için en iyi seçeneklerden biri olarak kabul edilmektedir. Kenan Metal de 20 yılı aşkın süredir yüksek kaliteli ürünleri ile bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik üretimler yapmaktadır.
Alüminyum, Mimaride Nasıl Kullanılıyor?
Alüminyum, mimaride onlarca yıldır kullanılan bol miktarda bulunan bir metaldir. Başlangıçta, İkinci Dünya Savaşı sırasında pahalı ve temin edilmesi zor hale gelen çeliğin yerine daha ucuz bir alternatif olarak düşünülmüştür. Ancak alüminyum kısa sürede ucuz bir alternatiften daha fazlası haline geldi: Mimarlar, doğal özelliklerinin onu tasarımları için mükemmel hale getirdiğini keşfettikleri için şu anda dünyanın dört bir yanındaki binalarda bulunan en yaygın metallerden birisi konumunda.
Alüminyumun esnekliği, cam panellerin yapısal bütünlüğünü bozmadan veya içinde destekleyici kolon bulunmayan sadece cam yapılarda ağırlığı artırmadan dış bina cephelerine yerleştirilebildiği giydirme cepheler gibi tasarım konseptleri için idealdir. Alüminyum ayrıca ahşap veya bazı plastikler gibi diğer malzemelerle karşılaştırıldığında tehlikelere karşı daha fazla güvenlik sağlar.
Buna ek olarak birçok mimar ve tasarımcılar ahşap desenli alüminyum ürünlerle tasarım yapmanın faydalarını keşfediyor. Ahşap desenli alüminyum mimari ürünler, aynı doğal ahşap içeriğini daha az sürekli bakım ve özen gerektiren bir hale getiriyor. Sürdürülebilirlik açısından bakıldığında ise alüminyum sonra başka formlara geri dönüştürülebilme özelliği ile tartışmasız dünyadaki en sürdürülebilir metaldir.
Alüminyum kullanmanın diğer malzemelere göre avantajları
Alüminyumun çok yönlülüğü, hızla dünya çapında mimarların gözdesi haline gelmesini sağlıyor. Hafif ve esnek olan alüminyum eritilebildiği, dökülebildiği, işlenebildiği, şekillendirilebildiği ve ekstrüde edilebildiği için birçok farklı şekilde üretilebilir. Alüminyum ekstrüzyon işlemi sayesinde bu yetenek, bina cepheleri için geçmişte imkânsız olduğu düşünülen birçok farklı karmaşık tasarıma dönüşebilmektedir.
Alüminyumun yeni tasarımlarda bir zorunluluk haline gelmesini sağlayan iki ana tasarım avantajı olduğu söylenebilir:
Ağırlık: Alüminyum, çeliğin yaklaşık üçte biri ağırlığında hafif bir malzemedir, bu da onu taşımayı ve çalışmayı çok daha kolay hale getirir. Alaşımlama işlemi sayesinde alüminyumun mukavemeti değiştirilerek daha güçlü ya da daha kolay bükülebilir hale getirilebilir.
Pasa Karşı Dayanıklılık: Doğal olarak oluşan koruyucu bir kaplamaya sahip olan Alüminyum, her türlü bina veya yapı için mükemmel bir eklentidir. Bu son derece ince kaplama, alüminyum oksitleyici bir ortamla temas ettiğinde oluşur. Korozyon önleyici özellikleri daha da artırmak için yüzey boyama ve anotlama yoluyla da işlenebilmektedir.
Mimarlar ve Alüminyum
Dünyanın dört bir yanındaki tanınmış mimarlar, alüminyumun yardımıyla tasarımın sınırlarını zorluyor. Bükülebilir özellikleri ve farklı kaplamalarıyla, yıllar önce imkânsız olduğu düşünülen tasarımlar, alüminyum sayesinde şaşırtıcı mimari şaheserlerde hayat buluyor.
Fransa’nın Arles kentindeki alüminyum kaplı Luma Arles Kulesi, Amerikalı mimarlık eleştirmeni Frank Miller tarafından “Paslanmaz Çelik Kasırga” olarak adlandırılmıştı. Kulenin ilham kaynağı, şehrin eteklerinde bulunan kayalık çıkıntılardır. Rastgele dizilmiş 11.000 alüminyum panelle kaplı bu parlak mimari harikası, alüminyumun mimarlık dünyasına getirebileceği çok yönlülüğü gösteriyor.
Kenan Metal doğru çözümü bulmanıza nasıl yardımcı olabilir?
Alüminyum hakkında öğrenilecek çok şey var ve Kenan Metal’de sorularınızı yanıtlamak için uzmanlardan oluşan bir ekibimiz var. Alüminyum temelli mimari ürünler hakkında her konuda destek almak için iletişime geçebilirsiniz.