Alişan olarak tanınan şarkıcı Serkan Burak Tektaş, aracının sağ arka aksının kırılması sonucu trafik kazası yaptı. Açıklama yapan sanatçı, ‘Büyük şok yaşadık, ölümden döndük. Hayatımda ilk kez kaza yapıyorum, verilmiş sadakamız varmış. Sonra gördük ki aracın aksı kopmuş. Böyle bir aracın aksı nasıl kopabilir hayret ediyorum. Büyük şok yaşadık.’ diye konuştu. Peki, aks nedir? Aks kopması neden olur?
Dingil, ya da aks yalnızca eğilme gerilmelerinin etkisinde kalan, burulma gerilmelerinin etkisinde olmayan yani herhangi bir güç aktarmayan destekleme elemanıdır. Burulmaya da zorlanan makine elemanlarına mil denir. Genellikle tren, otomobil gibi ulaşım araçlarında, kendisine bağlı tekerlek ya da makine konstrüksiyonlarında taşıdığı dişli çarkları desteklemekle görevli elemanlar için kullanılır.
AKS NEDİR?
AKS halk arasında dingil adıyla da bilinen bir parçadır. Motorlu araçlarda diferansiyel sisteminde çıkan dönme hareketlerinin tekerleklere ileten bir parçadır.
Bu parça motorun gücünü tekerleklere aktarır. AKS bu işlemi yaparken araç üzerinde bulunan kişiler de dahil tüm yükü üstlenir. Bunlar dışında araçlar hızlanırken veya virajların giriş ve çıkışlarında frene basıldığı zaman aracın güvenliği ve konforunu sağlamakla da görevli bir parçadır. Diferansiyel de 2 tane AKS bulunmaktadır. Bunlardan birisi sağ taraftadır. Diğeri ise sol taraftadır.
Akslar keçe, rulman ve körüklerden oluşmaktadır. AKS rulmanları kovanda yer almaktadır ve aksların merkezlenmesini sağlarlar. AKS keçeleri ise kovan ile milin arasındaki yağın sızmasını engeller. AKS kovanına monte edilir.
Son olarak AKS körükleri aksın 2 bölümünde yer almaktadırlar. Bunlardan biri iç bölüm, diğeri ise dış bölümdür. Görevi dışarıdan gelecek olan yabancı maddelerin rulmanlara girmesini engellemektir.
AKS KOPMASI NEDEN OLUR?
Aracın tüm yükünü taşıyan ve güvenliği sağlayan en önemli parçalardan biri olan aksın arızası tehlikeli bir durumdur. Aracı sürerken tekerleklerin döndüğü bölgenin taş ve odun gibi sert cisimlere denk gelmesi aksa zarar verebilir. Bu tür darbeler aksların kırılmasına kopmasına neden olabilir. Her aracın yük taşıma kapasitesi farklıdır, fazla yük sebebiyle aks baskılanır ve bozulabilir. Aks kafasının kopması durumunda aracınız vitese geçer ancak gaz vermenize rağmen hareket sağlanamaz. Ak kopması frenlerin işlevini yerine getirememesine neden olabilir.
AKS Çeşitleri ve Arızaları Nelerdir?
AKS araçların sınıarına göre farklı özelliklere sahiptir. 3 çeşit AKS bulunmaktadır.
1) Yarım serbest AKS genellikle 4×4 araba modellerinde, kamyonetlerde ve bazı otomobillerde bulunmaktadır. Bu model araçlarda çok sıklıkla kullanılan bir
modeldir.
2) Tam serbest yüzücü AKS mili ise diğer AKS çeşitlerinin tam tersine diferansiyelden gelen dönüş hareketini tekerleklere iletir. Araçlarda yükle ilgili
yapılan işler ise tekerler göbeği tarafından yapılmaktadır. 3) Üç seyrek serbest AKS mili ise tekerleklere cıvatalı olarak kullanılır ve bu AKS
çeşidinin uç kısmı koni şeklindedir.
ALİŞAN’IN SON MODEL ARABASININ AKSI NEDEN KIRILDI?
Alişan ve ailesinin geçirdiği kaza sonrası yapılan incelemede aracın aksının kırılıdığı bilgisine ulaşıldı. Ancak son model ve zor arazi şartları için geliştirilmiş
böylesi bir aracın aksının neden kırıldığı sorusu ise belirsizliğini koruyor.