Muğla'da Orman Yangınlarını Önlemek için Yeni Tedbirler

Muğla'da Orman Yangınlarını Önlemek için Yeni Tedbirler

'da yangınlarını önlemek için 25 Haziran–31 Ekim 2025 tarihleri arasında 50 bölgeye giriş yasaklandı. Kent genelinde sıkı güvenlik ve denetim tedbirleri uygulanacak.

26.06.2025 16:45 | Son Güncelleme : 26.06.2025 18:46

Muğla Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte yangın riskine karşı yeni tedbirleri devreye aldı. Komisyon tarafından alınan kararla, 25 Haziran–31 Ekim 2025 tarihleri arasında Muğla genelinde 50 farklı ormanlık bölgeye vatandaşların girişi yasaklandı.

İşte tüm tedbirler...

Yol Kenarında Dahi Mola Yasak

Karara göre yalnızca ormanlık alanlara değil, bu bölgelerin çevresinden geçen yol kenarlarına da kısıtlama getirildi. Yasak kapsamında orman kenarlarında mola vermek, ateş yakmak, piknik yapmak ve kamp kurmak tamamen yasaklandı. Vatandaşlar yalnızca tescilli ve güvenlik önlemleri alınmış piknik alanlarında, ateşsiz olarak piknik yapabilecek.

Yangına Neden Olabilecek Tüm Atıklar Yasak

Komisyon, ormanlık alanlarda ve çevresinde her türlü yangın riski taşıyan malzemenin bırakılmasını da yasakladı. Yanıcı, patlayıcı, tutuşturucu maddelerin yanı sıra cam atıklar, inşaat atıkları ve hafriyatların doğaya bırakılması kesin şekilde yasaklandı.

Orman çevresinde tadilat veya inşaat yapan kişi ve firmalara da ek yükümlülükler getirildi. Bu faaliyetlerde bulunanlar, kaynak işlemleri sırasında en az iki adet 12 kilogramlık yangın söndürme tüpünü yanlarında bulundurmak zorunda olacak. Aksi halde bu işlemlere izin verilmeyecek.

Ayrıca, orman alanlarıyla komşu olan sanayi kuruluşları, konut alanları ve diğer tesisler, yangınlara karşı kendi söndürme ve koruma ekiplerini kurmakla yükümlü hale getirildi. Bu bölgelerde “koruma bandı” oluşturulacak; yani yanıcı maddeler temizlenerek mineral toprak yüzeye çıkarılacak.

Denetim Çok Kurumlu Olacak

Alınan kararların uygulanması ve denetlenmesi ise birçok kurumu kapsayan bir yapıyla yürütülecek. Bu kurumlar arasında Muğla Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yer alıyor. Bu kurumlar birlikte hareket ederek hem denetim hem de farkındalık faaliyetlerini yürütecek.

Sıradaki Haber Yükleniyor