Leman Karikatürü Davasında Tutuklanan Doğan Pehlevan Tahliye Edildi

Leman Karikatürü Davasında Tutuklanan Doğan Pehlevan Tahliye Edildi

Leman karikatürü davasında tutuklu karikatürist Doğan Pehlevan ilk duruşmada tahliye edildi ancak başka dosyadan tutukluluğu sürüyor.

14.11.2025 14:49

Leman Dergisi’nin 26 Haziran tarihli sayısında yayımlanan bir karikatürün Hz. Muhammed’i tasvir ettiği iddiaları kamuoyunda kısa sürede geniş yankı uyandırdı. Tartışmalar büyüdükçe, derginin İstanbul’daki merkez binası kalabalık bir grubun hedefi oldu.

Karikatürün “dini değerleri alenen aşağılamak” suçlamasına konu edilmesi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı resen soruşturma başlattı.

Soruşturma süreci, Türk Ceza Kanunu’nda “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” kapsamında değerlendirildi. Bu kapsamda dergi yöneticileri hakkında gözaltı kararı çıkarıldı ve soruşturma genişletilerek farklı isimleri de içine aldı.

Soruşturmayla bağlantılı olarak yaklaşık beş aydır tutuklu bulunan Leman karikatüristi Doğan Pehlevan, kamuoyunda davanın simge isimlerinden biri haline geldi.

Pehlevan’ın ilk duruşması, hem sanat camiası hem de ifade özgürlüğü tartışmalarını takip eden geniş bir kitlenin dikkatini çekti. Mahkeme, duruşmada Pehlevan hakkında tahliye kararı verdi ve bu karar, süreçte önemli bir dönemeç olarak değerlendirildi.

Sıradaki Haber Yükleniyor